Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Kísérőlevél-lecke

2007.10.03. 12:55 | allaskereses | Szólj hozzá!

A kísérőlevél, ha egy állásra pályázol

Egy beadott pályázatnak tartalmaznia kell önéletrajzot és kísérőlevelet. Ez utóbbit szokták motivációs levélnek is nevezni.

Nem véletlenül, hiszen a kísérőlevélnek elsősorban arra kell utalnia, hogy mi motiválja a pályázót a meghirdetett pozíció betöltésére. Miért éppen erre az álláshirdetésre jelentkezett a sok közül és miért ő a legalkalmasabb jelentkező?
A garmadával beérkező pályázatok a humánerőforrás szakemberekhez futnak be. Elvárás, hogy kézzel írott kísérőlevél kerüljön a pályázatba, hiszen a kézírás is sokat elárul a leendő munkavállaló jelleméről.

A kísérőlevél éppolyan fontos, mint maga az önéletrajz. Ugyanolyan gondossággal kell összeállítani, de itt arra kell ügyelni, hogy míg az önéletrajz a objektív tények felsorolására szorítkozik, addig a motivációs levél hangvétele legyen kissé személyes. Összefoglalja az ambicióinkat, személyes elvárásainkat, céljainkat.

Az önéletrajzhoz csatolt kísérőlevél a következő szerkezeti részekből kell álljon:
A címzett neve, beosztása a levél bal felső sarkában szerepel.

A levél tetején középen álljon a megszólítás. Ha nem tudjuk pontosan a címzett nevét, akkor elegendő a Tisztelt Hölgyem/Uram megnevezés is. A levél első mondataiban kell leírni, hogy hol akadtunk rá a hirdetésre (internet, újság megnevezése, stb.). Fontos itt megnevezni a pozíciót is, hiszen előfordulhat, hogy a vállalat egyszerre több álláshirdetést jelentetett meg, s így könnyen beazonosítják, melyik hirdetésre érkezett a pályázat. Ezt követően kell kifejteni, hogy miért tetszett meg a hirdetés, miért szeretnél éppen ennél a cégnél dolgozni, s éppen ezt a pozíciót betölteni. Itt utalnod kell iskolai végzettségedre, szakmai tapasztalatodra, eddigi munkaköreidre, feladataidra. Meg kell azt is magyaráznod, miért vagy Te a legalkalmasabb jelölt. Emeld ki, mi az, amivel a jövőben hozzá járulsz majd a cég sikereihez, építéséhez.

Fizetési igényekről nem ajánlatos itt említést tenni, az legyen mindig a személyes találkozó tárgya.
A kísérőlevél terjedelme soha ne legyen több mint egy oldal.

Akárcsak az önéletrajzírásánál, itt is aranyszabály, hogy tilos egyetlen séma alapján dolgozni és minden céghez ugyanazt küldeni. A motivációs levél legyen egyedi, igazodva a meghirdetett elvárásokhoz, képességekhez, készségekhez.

A levélnek sugallnia kell, hogy ez csakis az adott álláshirdetés láttán született, speciálisan a megcélzott pozíció elnyerése végett íródott. Ezért is mindig ellenőrizzük a dátumot a végén, hogy naprakész legyen.

A kísérőlevél kiegészíti, árnyalja az önéletrajzban rólunk kialakított képet. Stílusát tekintve soha ne legyen erőltetett, nem szükséges lázasan bizonygatni rátermettségünket, inkább a záró mondatokban próbáljuk meg kieszközölni a személyes találkozót, mely során bebizonyíthatjuk alkalmasságunkat.

Fontos, hogy pozitív, optimista személy benyomását keltsük, különben nem lesz lehetőségünk arra, hogy személyesen is számot adjunk ismereteinkről, még oly kiváló képességeinkről.
Ne feledjük, hogy pusztán papírok, az önéletrajz és a kísérőlevél alapján fognak megítélni minket, mint leendő munkavállalót. Érdemes hát időt és energiát fordítani ezek elkészítésére.

(karrier.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr15184576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása