Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Szülés utáni munkavállalás

2007.10.08. 08:23 | allaskereses | Szólj hozzá!

Címkék: munkajog munkavégzés szülés után kismamák munkavégzése

Szülés utáni munkavállalással kapcsolatban eligazodni nem egyszerű. Hiába a kismamák munkavállalását ösztönző szabályok, úgy tűnik, ezeket sokszor még a munkaadók sem ismerik. Naponta érkeznek levelek tucatjai a minisztériumba, amelyek azt jelzik: teljes a káosz.

Szülés utáni munkavállalásLehet-e munkát végezni a gyermekgondozási segély mellett? Kötelesek-e visszavenni a kismamát korábbi munkahelyére? Vállalhat-e úgy munkát, hogy a gyerekvállalás miatt közben fizetés nélküli szabadságot vett ki? Mikor érvényes a felmondási tilalom? Olyan kérdések ezek, amelyeket hiába tisztáz világosan a jogszabály, sem a szülő, sem a munkaadók nemigen tudják a választ.

- Mindennapos, hogy amikor a kismama visszamenne dolgozni, s mellette a gyesre is igényt tart, a munkaadó a legkülönfélébb kérésekkel áll elő, holott a visszatérésnek automatikusnak kellene lennie - mondja Forgó Györgyné, a szociális tárca főosztályvezetője.

- Egy anyuka ötéves ikrei mellől akart visszamenni korábbi munkahelyére, de mivel az egyik gyereke tartósan beteg, a munkáltató először azt kérte, hogy szakítsa meg a munkaviszonyát, majd vegye fel újra, és úgy írjon kérvényt, holott erre semmi szükség nincs. A tartósan beteg gyermek után a szülő a gyerek tízéves koráig jogosult a gyermekgondozási segélyre - közli Forgóné. A gyesre jogosult szülő a gyermek egyéves koráig nem vállalhat munkát, azután viszont már időbeli korlátozás nélkül dolgozhat. Ha az anya egyévesnél idősebb gyermekével gyeden van, és vissza szeretne menni az eredeti munkakörébe, akkor a fizetés nélküli szabadságát megszünteti, s meg kell határozni a munkába állás pontos napját. Majd ezután kell kérni a gyed folyósításának megszüntetését, a következő naptól pedig a gyes megállapítását. Így már a dolgozó szülő a gyest is megkapja. Függetlenül attól, hogy az anya a fizetés nélküli szabadságot nem veszi igénybe, munkáltatója a munkaviszonyát rendes felmondással a gyermek hároméves koráig nem szüntetheti meg. Még akkor sem, ha mellette nyolc órában dolgozik - részletezi a főosztályvezető. Ha az anya eredeti munkahelyén fizetés nélküli szabadságon van, gyest kap, és egy másik munkáltatónál szeretne határozott idejű munkát végezni, erre is van lehetősége. Ehhez az eredeti munkahelyén a fizetés nélküli szabadságot fenntartja, de a gyesre továbbra is jogosult, a másik munkáltatótól pedig munkabért kap.
Forgó Györgyné szerint sokan még azt sem tudják, hogy a gyermeket egyéves kora után a gyes mellett időbeli korlátozás nélkül is el lehet helyezni nappali intézményben. Ráadásul bővült a jogosultak köre, így lehetősége van rá a rendszeres szociális járadékban vagy rokkantsági járadékban részesülő, illetve az örökbe fogadási szándékkal nevelőnek is.

A gyermekgondozási segély havi összege ma a gyermekek számától függetlenül azonos: megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével, ami ma 25800 forint, ikergyermekek esetén pedig annak kétszeresével, ami 51600 forint - számol be a Népszabadság.
(hoxa.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr7189753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása