Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Pályakezdők válsághelyzetben

2007.10.10. 19:27 | allaskereses | Szólj hozzá!

Címkék: pályakezdő

Pályakezdők válsághelyzetben
Ahogyan a pszichológus látja


 
 
  Az egyetemi, főiskolai diploma átvétele minden hallgatóknak a tanulmányok dicsőséges befejezését jelenti. A bűvös papír megszerzése után azonban gyorsan változhat a hangulat, ha az álláspiacon sokáig csak negatív válasz érkezik. A lélekben zajló folyamatokról és azok kezeléséről beszélgettünk Lakatos Zsuzsannával, a Multi-Man tanácsadó cég pszichológusával.


- Milyen stádiumokon megy keresztül egy diplomáját éppen megszerző fiatal, amikor több hónapon át nem kap munkát, illetve csak kudarcok érik az álláspiacon?

+ A jelenség a tárgyvesztéssel állítható párhuzamba: Először a bánat érzése lesz úrrá a fiatal pályakezdőn, majd ezt követi a harag. Miután kidühöngte magát a kétségbeesés érzése keríti hatalmába, ezt követően tagadja a történteket. Ha még ekkor sem jutott álláshoz depressziós lesz, majd utolsó stádiumként belenyugszik a kilátástalannak tartott helyzetbe. Bizonyos esetben a kétségbeesés és a tagadás felcserélődhet.

- Hogyan lehet kezelni a munkanélküliség, a sikertelen pályázás okozta válsághelyzetet?

+ Fontos a realitásérzés, az önismeret, a saját képességek és korlátok ismerete. Ezen kívül a pozitív gondolkodás, a siker várása, a szociális készségek, a társadalmi tapasztalatok és az egyéni motiváció is hozzájárul a válsághelyzet kezeléséhez. Sokat segíthet, ha a fiatal munkanélküli érzi a család és a környezet támogatását és ösztönzését.

Az egész a megküzdési képességekkel hozható összefüggésbe: milyen erőforrásokkal rendelkezem, hogyan tudom magam túltenni ezen a helyzeten. Tudom-e kitől kérjek segítséget, mennyire rugalmasan tudok reagálni a környezet változásaira, tudok-e stratégiát váltani, mennyire vagyok kitartó, optimista.

Az álláskeresőnek nem szabad a "szerencsejátékos" csapdájába esni, tehát hogy minden egyes alkalommal ugyanannyi az esélye. Hibás az a gondolkodás, hogy ha eddig nem sikerült, akkor a mostaninak sikerülnie kell.

- Mindenképpen forduljon szakemberhez a diplomás munkanélküli?

+ Érdemes szakemberhez fordulni, aki hasznos tanácsot adhat, útmutatókat, pályatervezésben segíthet. Így lehet, hogy megfogalmazódnak olyan dolgok, amelyek addig csak gondolati szinten voltak jelen. Ráadásul külső szemlélő másképp ítéli meg, illetve látja a helyzetet és rámutathat új szempontokra.

- Feltétlenül romlik az ember önértékelése?

+ Ez számos tényezőtől függ. Ha tartós az állapot, egzisztenciális és családi nyomásra felléphet önértékelési zavar. Persze attól is függ, hogy melyik fázisban oldódik meg a helyzete: minél tovább húzódik, annál valószínűbb az önértékelés romlása.

- Előfordulhat-e fizikai egészségkárosodás? Milyen fizikai betegségek léphetnek fel?

+ Szélsőséges esetben, tartós munkanélküliség esetén felléphetnek káros tünetek, melyek a lelki bajok következményei. De ezt nemcsak a munkanélküliség okozza, hanem egyéb konfliktusok, amelyek ehhez társulnak: ilyen lehet az életformaváltás, az elköltözés, a szorongásra való hajlam, amit a sorozatos kudarcok fokoznak, a szociális fóbia. Utóbbi önértékelési problémát okozhat, ami depresszív tünetekhez vezethet, azaz alvászavarhoz, levertséghez.
(pályacsúcs magazin)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr11192645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása