Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Pályakezdőknek: a munkaviszony szabályai

2007.10.10. 10:03 | allaskereses | Szólj hozzá!

Címkék: pályakezdő munkaviszony szabályai

A munkaviszony legfőbb szabályai
Dolgozni mindenképp kell, viszont nemcsak fizetésed, de jogaid is lesznek, ha munkavállaló vagy. Az alábbiakban erről lesz szó. A munkaviszony csak akkor jön létre, csak akkor jogszerű, ha munkaszerződést kötnek Veled, még pedig írásban. Ha a munkáltatónál van szakszervezet -, amely kollektív szerződést kötött a munkáltatóval, ez a szerződés több helyen módosíthatja a Munka Törvénykönyvnek szabályait, ezért Neked is ismerned kell a munkáltatónál hatályos kollektív szerződést - főleg akkor, ha az számodra kedvezőbb szabályokat tartalmaz. Napjainkban a szakszervezetek egyre fontosabb szerepet látnak el a munkavállalók érdekképviseletében Csak a szakszervezet köthet a munkahelyen, vagy az ágazatban kollektív szerződést, melyben a munkahelyre vonatkozó speciális munkavégzési szabályokat, vagy juttatásokat, a bérezés, vagy a munkarend szabályait munkáltató és szakszervezet közösen állapítják meg. A szakszervezet a munkavállalók érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezete, működésének szabályait a Munka Törvénykönyve tartalmazza.

A munkaszerződésed mellé a munkáltató köteles egy tájékoztatót adni, amelyen meg kell jelölnie, hogy kötött-e a szakszervezettel kollektív szerződést.

Fontos tudnivaló, hogy a Munka Törvénykönyve azokat a szabályokat rögzíti, amelyek minden munkavállalóra vonatkoznak, ettől a munkaszerződésed csak akkor térhet el, ha az Számodra előnyt jelent, a törvényben foglaltaknál kedvezőbb. A közalkalmazottakra és köztisztviselőkre külön törvények vonatkoznak.

Jó, ha tudod, hogy már a munkaviszony megkötése előtt is vannak jogaid:
  • Ragaszkodj hozzá, hogy a munkáltató munkaszerződést kössön Veled - méghozzá írásban!
  • Ragaszkodj ahhoz, hogy az alább felsoroltak mindenképpen benne legyenek a munkaszerződésben (az aláhúzások azt jelentik, hogy az így megjelölt adatok nélkül a munkaszerződés érvénytelen):cég neve, címe (cégnél: székhely) és természetesen a Te neved, címedszemélyi alapbéredet, valamint, ha van: jutalékot, rendszeresen járó bérjellegű kifizetéseket, pótlékokat, prémiumokat,...
Munkabéred (személyi alapbéred) időbérként vagy teljesítménybérként, illetve a kettő összekapcsolásával állapítható meg. A személyi alapbéredet időbérben kell meghatározni. Személyi alapbérként, illetve teljesítménybérként a - meghatározott feltételeknek megfelelően - legalább a kötelező legkisebb munkabért (minimálbér) kötelező megkapnod! Ha a teljesítménykövetelmény teljesítése jelentős részben nemcsak Rajtad múlik, garantált bért kell megállapítani Részedre.

  • munkaköröd
  • munkavégzés helye (vagy: változó munkahely)

Változó munkahely esetén szokásos munkahelynek a munkáltató azon telephelye minősül, ahol munkádat a beosztásod szerint végzed.

  • munkaviszony kezdete = munkába lépés napja

Ha nem rögzítitek a munkába lépés napját, a munkaszerződés megkötését követő napon kell munkába állnod.

  • a munkaviszony időtartama (határozott vagy határozatlan)
  • az esetleges próbaidő (ez általában 30 nap, maximum 3 hónap, azaz 90 nap lehet)
A próbaidő alatt Te is, munkáltatód is - azonnali hatállyal, minden különösebb indoklás nélkül megszüntethetitek a munkaviszonyt, de a próbaidőt meghosszabbítani tilos!

Jól gondold meg, hogy "változó munkahelyre" akarsz-e szerződni, hiszen ha aláírtad a munkaszerződést, gyakorlatilag úgy helyezhetnek át cégen belül másik munkahelyre, hogy ahhoz még a hozzájárulásod sem kell! Előfordulhat tehát, hogy egyik nap Pécsett, másik nap meg már Miskolcon kell megjelenned...

A munkáltató a munkaszerződés megkötésekor szóban, és legkésőbb 30 napon belül írásban is köteles tájékoztatni Téged:
    • az irányadó munkarendről
    • a munkabér egyéb elemeiről,
    • a bérfizetés napjáról,
    • a munkába lépés napjáról,
    • a rendes szabadság mértékének számítási módjáról, kiadásának szabályairól,
    • a munkáltatóra és a munkavállalóra irányadó felmondási idő megállapításának szabályairól,
    • arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e.

  • Ne lepődj meg, ha a fentiekről csak annyit közöl Veled a munkáltató, hogy azok a kollektív szerződés melyik pontjában találhatók. Ebben az esetben azonban ragaszkodj ahhoz, hogy - még a munkaszerződés megkötése előtt - megismerhesd a kollektív szerződést, különösen azokat a pontokat, amelyekre a munkáltató csak utal a munkaszerződésben.
  • Ragaszkodj ahhoz, hogy a munkáltató adjon munkaköri leírást és adja meg a szükséges felvilágosításokat a betöltendő munkakörrel kapcsolatosan. Ezért ajánlatos legkésőbb a munkába lépés napján tisztázni, hogy a munkaköröd milyen munkavégzési folyamatokat takar - magyarul: mi lesz a dolgod.
  • Tisztázni kell azt is, hogy munkakörödben milyen üzleti titkokat kell megtartanod, az üzleti titokká minősítésről hol értesülsz, és ha a munkaviszonyod megszűnik, mennyi ideig - legfeljebb csak három évig - kell tekintettel lenned a munkáltatód gazdasági érdekeire. Erre csakis megfelelő ellenérték fejében vagy kötelezhető! (A feltételekről külön megállapodás keretében a munkaviszony megszűnésekor kell megállapodni, itt csak arról érdemes tudakozódni, hogy erre szükség van-e munkaköröd miatt.)
  • Ha nem állapodtatok meg a munkaviszony időtartamában - a munkaviszony határozatlan időre szól
  • Ha megállapodtatok a munkaviszony időtartamában, akkor az határozott idejű munkaviszonyról beszélünk, aminek, ha a határideje lejárt és közvetlen vezetőd (aki nem biztos, hogy a cég első számú vezetője!) tudtával - egy napot is tovább dolgozol - a határozott idejű munkaviszonyod határozatlan idejűvé alakul át, ami Számodra természetesen előnyösebb, hisz nagyobb biztonságot jelent.Tudnod kell, hogy rendkívül sok problémától, és bonyodalomtól mented meg Magad, időt és energiát takaríthatsz meg, ha - mielőtt aláírnád a munkaszerződést - elolvasod, és ha valamit nem tudsz - megkérdezed! Kérdezni érdemes, mert esetleg kiderülhet, hogy mit akarnak elfogadtatni Veled! Bár szép dolog a bizalom, azért nem árt munkaszerződésed aláírása után pár nappal hasznos lehet megkérdezni EMMA -t (aki nem egy szép hölgy, hanem egy okos nyilvántartó rendszer: www.emma185.hu ) - hogy munkáltatód valóban bejelentette-e, hogy Téged munkaviszonyban foglalkoztat!
(pályakezdő honlap)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr33192060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása