Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Intim állásinterjúk

2007.10.04. 17:48 | allaskereses | Szólj hozzá!

A magánélettel és családi állapottal kapcsolatos kérdéseket ugyan tiltja a törvény, az egészségi állapotról pedig csak orvos kérdezhet, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy az „oldottá” váló felvételi beszélgetésen ilyesmik is szóba kerülnek. A kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállaló azonban a legritkább esetben teszi, vagy teheti szóvá megdöbbenését. Tudja ugyanis, ha nemtetszésének hangot ad, azzal valószínűleg megtorpedózza saját jelentkezését.

Az interjúkon jól szereplő munkavállalót a szerződés aláírásakor is érheti meglepetés. Legtöbbször, hogy nem pontosan az szerepel a szerződés szövegében, amiben megegyeztek. Előfordulhat, hogy a cég külön passzusban tér ki arra, milyen módon szankcionálja, ha alkalmazottja a konkurenciához szegődik el. Egyes munkaadók csak idegen nyelven írnak munkaszerződést. Egy fiatal nőnek pedig arról kellett írásban nyilatkozni új munkahelyén, hogy nem fog intim viszonyt létesíteni a feletteseivel.

Ez utóbbi amellett, hogy jogszerűtlen, az emberi méltóságot is sérti. A hivatalos nyelvhasználatról a Munka Törvénykönyve egyértelműen rendelkezik, Magyarországon elsősorban magyar nyelvű munkaszerződést kell kapnia a munkavállalónak. A konkurencia-kérdés estében is csak akkor élhet tiltással a munkáltató, ha erről a kitételről meg tud állapodni jövendő dolgozójával, illetve ha pénzzel ellensúlyozza az alkalmazott munkaerőpiaci hátrányát, amely a szerződés révén keletkezik. Gyakran előfordul, hogy a szóbeli, bérekről és juttatásokról szóló megállapodásokat a munkáltató önkényesen megváltoztatja, és a munkavállaló csak az aláíráskor szembesül mindezzel. Ekkor persze már felmondott előző munkahelyén vagy egyszerűen csak örül, hogy munkahelyet talált, s nem tudván mit tenni, nem akadékoskodik.

A munkáltató korlátlan szabadsága és a munkavállaló kiszolgáltatottsága jellemzi a magyar foglalkoztatási piacot – mondja Sipos Márta munkajogász. A munkavállalók ritkán fordulnak bírósághoz a panaszaikkal. Sem magán, sem állami cégek esetében nem jellemző a – Nyugat-Európában már működő – belső kontroll. A munkavállalónak nincs módja panasszal élni, ha elégedetlen a felvétel menetével. Legalábbis nem a cégnél.

(hvg)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr68186127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása