Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Ki véd meg a munkahelyen?

2007.10.17. 15:54 | allaskereses | 2 komment

Címkék: ki véd meg a munkahelyen

Túlóráznak túlórapénz nélkül. Dolgoznak szerződés nélkül. Minimálbérért, zsebbe. Elfogadják, ha késik a pénz. Ha elmarad a fizetésemelés. Tudják, ha panaszkodni mernek, már másnap az utcán találhatják magukat. Tudják, legalább hárman állnak sorba, hogy a helyükre kerülhessenek. Tûrnek. Félnek.
Egyik ismerõsöm húszéves fia hónapok óta pszichiáterhez jár. Egy multinacionális cégnél dolgozik. Rendszeresen napi tíz-tizenkét órát hajt, de csak nyolc órát számítanak a bérébe. Ha túlórát írna be, elbocsátanák. És ha nem maradna nyolc órán túl, akkor is. Ellentmondás nincs. Szakszervezet nincs. Segítség nincs. És szolidaritás sincs, hiszen legalább két-három jelentkezõ vár a helyére. Tehetetlen.

Mi történne, ha nem tûrnénk tovább? Ha nem tûrnénk, hogy az állásinterjún az elutasítás oka az legyen: kisgyermekes családanya. Vagy negyven feletti. Vagy katonaság elõtti. Ha egyszer csak fellázadnánk a munkahelyi diszkrimináció ellen, az aránytalan bérkülönbségek ellen? Mi lenne, ha megkövetelnénk a korrekt munkaszerzõdést, a bejelentett fizetést, a túlórapénzt? Ki vagy mi segítene akkor minket harcolni az igazunkért? A szakszervezet? A minisztérium? A Munkaügyi Felügyelõség? Vagy a munkajog?

A szakszervezet

"Tévhit", mondjaMátraházi István, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének munkatársa, "hogy elég a szakszervezetis fülébe súgni a problémánkat, aztán minden egy csapásra megoldódik. Mi csak azoknak tudunk segíteni, akik eldöntötték, hogy végigviszik az ügyüket, kiállnak az igazukért, segítenek saját magukon. A legtöbb munkavállaló azt kéri, hogy a neve maradjon titokban. Félnek, ha kitudódik, hogy panaszkodtak, az utcára kerülnek. Mi ezt természetesen megértjük, de hogy sérelmét orvosolhassuk, vállalnia kell magát, sõt, ha arra kerül sor, ki kell állnia a bíróság elé."

Ezért a panaszok általában csak akkor érkeznek, ha az illetõt már elbocsátották az állásából. Ahhoz, hogy a szakszervezet segíteni tudjon (már ha van szakszervezet a cégnél), az kell, hogy a munkavállaló merjen szakszervezeti tag lenni. (Vannak olyan cégek, ahol egyetlen dolgozó sem tartozik a tagjaink közé.) A magyarázat kézenfekvõ.

A fõnökök egyszerûen megtiltanak minden közös fellépést, ugyanis egyetlen céljuk a munkatársak mértéktelen kihasználása. A hatalmas fizetés reményében túlbuzgóan akarják a nagyfõnökök érdekeit szolgálni. Megkeresik a jogi kiskapukat, költségmegtakarítás címszóval nem engedik felírni a túlórát, jóval az optimális alatt tartják a létszámot_ Az egyetlen mód, hogy ezt megszüntessük: a közös fellépés. A szakszervezet kiküldheti a céghez a Munkaügyi Felügyelõséget. Indíthat pert, és százból kilencvenszer meg is nyeri. Ad jogi képviseletet, munkaügyi tanácsot, segítséget.

A minisztérium

Dr. Dudás Katalin, a Munkajogi Kodifikációs Titkárság fõosztályvezetõje az érdek-képviseleti szervek fontosságát hangsúlyozza. Mint mondta, elméletben több lehetõsége is van a dolgozónak, hogy segítségért folyamodjon. Fordulhat a bírósághoz, kérhet Munkaügyi Ellenõrzést az OMMF-tõl (az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Fõfelügyelõségtõl).

Valójában azonban a dolgozó egymagában kevés, hogy ezt a folyamatot megállítsa. Nem újabb jogi formulákra, hanem üzemi tanácsokra, különféle érdekképviseleti szervekre volna szükség. Ahol akár név nélkül is tehet valaki panaszt a munkáltató ellen, ahol alaposan kivizsgálják az ügyet, bizonyítékokat gyûjtenek, majd a bírósághoz fordulnak. A munkavállalók pedig összefognak.

A Munkaügyi Felügyelõség

Az OMMF bejelentésre (ami lehet akár telefonos, személyes) indít munkaügyi ellenõrzést a munkáltatónál. Harminc napon belül kimennek a céghez, tényfeltárást végeznek, és amennyiben mulasztás történt, elsõ alkalommal 50 ezer forintig, második alkalommal 50 ezertõl 3 millió forintig terjedõ bírságot is kiszabhatnak.

Ilyen egyszerû volna? Egy telefon, és máris a fõnök fejére koppantanak? Papp István igazgatóhelyettes szerint nem ez a valóság. "Ha a fenti esetet vizsgáljuk (valaki túlórázik, de a túlóráját nem dokumentálhatja), hiába indítunk munkaügyi ellenõrzést, nem tudjuk bizonyítani, hogy a cég vezetõi túlmunkára kötelezik a dolgozókat. Ha az alkalmazott nem adja a nevét (és nem adja, mert fél, hogy elveszíti állását), nincs bizonyíték. Hiába kérdezek meg akárkit a cégnél, mindenki azt fogja válaszolni, hogy nem túlórázik, ha mégis, a cég kifizeti a pluszmunkát. Ördögi kör. Nem tudunk tenni ellene. Magyarországon, sajnos, ilyen alacsony a foglalkoztatási kultúra. "

A munkajogász

Felmerül a kérdés, hogy miért zsákmányolhatják ki a munkáltatók a munkavállalót. Hogyan kényszeríthetik arra, hogy túlórapénz nélkül vállaljon túlórát? Szerzõdés nélküli munkát. Papír nélkül fizetést. Nincsenek meg a jogi szabályozások?

Dr. Sarkady Ildikó szerint a jogi keretek adottak, hogy a dolgozó ne legyen kiszolgáltatva. A gond szerinte nem a munkajoggal van, hanem az állandó versenykényszerrel. Nagy a munkanélküliség, egy pozícióra akár több százan is pályáznak. A munkaadók diktálnak, a munkavállalók pedig mindent elfogadnak. A munkajogi szabályok áthágását is.

"Hogy mi a megoldás?" - kérdi Sarkady Ildikó. "Ha a dolgozó bebizonyítja, hogy a vezetõség nem a törvény szerint járt el. A kérdés csak az, hogy miként tud bizonyítékokat szerezni. Senkivel nem íratnak alá olyan papírt, amelyben vállalja a túlórázást túlórafizetés nélkül. Vagy a munkát szerzõdés nélkül. Minden csak szóban hangzik el, zárt falak mögött, nagyon nehéz bizonyítani", mondta az ügyvédnő.

Hozzátette, ha a dolgozó pert indít, mint felperest, bizonyítási kötelezettség terheli. De ha a munkavállalók kollektívan lépnek fel, kiállnak egymásért, nem hátrálnak meg az elsõ szemöldök-összevonástól, sikerre vihetik az ügyüket. Ezt szolgálnák az üzemi tanácsok, a szakszervezetek, amelyek képviselik a dolgozót.

Sarkady Ildikó mindenkinek javasolja, hogy olvassa el többször is a munkaszerzõdést, mielõtt aláírja! Gondolja át, hogy mit vállal, akár bele is írhat, ha úgy érzi, hiányzik valami. Nem árt, ha ismerjük a Munka törvénykönyvét. Ha tudjuk, hogy a munkáltatónak mihez van joga, és nekünk mi a kötelezettségünk. Ha pedig gond van, érdemes egybõl jogászhoz fordulni. A gond nem a joggal van, az emberekkel. És nem csak a munkaadóval.

(hölgyvilág)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr77199245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cydor 2007.11.24. 12:57:40

mit tehetek, ha egy cég, mellyel megállapodtam (persze csak szóban minimális információnak van nyoma e-mailben) egy rosszul sikerült projekt után "közös megeggyezéssel" "barátsággal" közli, hogy nem kíván továbiakban velem dolgozni.
Tudom, hogy csak felelőst kerestek, mert ugye senki sem akarja sajátmagát szembeköpni, és azt is megértem, hogy egy igen nagy horderejű megrendelés bukott el az adott munkán, amiért én voltam a felelős.
azonban a kolegák nem beosztottjaim, így a vezetőség által kiadott utasítást csak kérhettem, nem utasíthattam, és ők nyugodt szívvel ellentmondhattak.
a szervezést jól előkészítettem, de a vezetőség beleegyezésével a csapat többi tagja nem vette figyelembe, és az alapvető eszközök hiányában a munkát nem tudtuk teljesíteni.

én saját cégemet képviseltem, és alvállalkozóként dolgoztam megbízási szerződés nélkül (mivel még alkalmi munkavállalóit sem volt hajlandó felvállalni, bár beszéltünk róla, de azt ajánlották, mindenkinek jobb, ha az államnak nem fizetünk.) nekem TB stb fontos, ezért inkább a cégünknél léptem allalmazásba, és fizettem a közterheket megelőlegezve a majdani számlák fejében.
a balul sikerült munka utáni visszamenőleges munkákat sem fizették ki (elötte 2 hónapot korrekten, áfa nélkül, "majd egyben 3 hónapot számlázzunk, mert a könyvelésnek úgy jobb"( meg mentek természetesen egyéb beetetések és ígéretek)
követelni semmit nem tudok rajtuk, mert azt sem tudom bizonyítani hogy belük dolgoztam (esetleg a megrendelők akikkel a helyszíneken találkoztunk).
A többiek szerintem azóta is feketén dolgoznak nekik. de bármikor mondhatja, hogy nem is ismeri őket, most hívta be az utcárol őket segédmunkára pár percre, cserébe kapnak egy sört, és nem fizetésért dolgoznak. nem megfogható...
vagy van valami lehetőség?
nem bosszútállni akarok, de tisztességtelen, és irritál, amit művelnek. arról nem is beszélve, hogyamennyire én tudom eddig még egyetlen projekt sem volt hivatalosan elszámolva, a megrendelők felé sem. (számla nélkül olcsóbb)

allaskereses 2007.11.25. 12:53:37

Szia!
Az elmondásod szerint valóban inkorrekt ami Veled történt. Ha munkaügyi bíróságra viszed az ügyet, akkor minden szabálytalanságot neked kell bizonyítani, tanukat összegyűjteni.
Nagyon fontos, hogy legyen szerződés, vagy megállapodás az adott munkára vonatkozóan, sajnos a cég ezt nem tette meg, és Te semkérted a megállapodás írásban rögzítését. Ilyen indítással illetve hozzáállással már nem is meglepő, hogy nem kaptad mag a téged megillető fizetséget.
Próbálj tanukat szerezni, akik melletted állnak, és ennek tudatában konzultálj egy munkajogi szakértővel. Ha bizonyítod valahogyan az igazad, akkor helye lehet egy kártérítési eljárásnak (bár nem elhanyagolható, hogy Te is hibáztál (pl. munkaszerződés nem írása) )
De egy kört kell az üggyel tenni egy ügyvédnél.
süti beállítások módosítása