Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Tabukérdések az állásinterjún

2007.10.06. 07:38 | allaskereses | Szólj hozzá!

Címkék: állás állásinterjú állásinterjú kérdések tabu állásinterjú kérdések



Ha nem vagy elég felkészült, és nem válaszolsz frappánsan az interjúztató kérdéseire, könnyen elbaltázhatod esélyeidet, és lecsúszhatsz az állásról, melyet megpályáztál. Ám a helyzet az interjúztató szemszögéből nézve sem kellemes, hiszen egyes kérdések sérthetik a jelentkező személyiségi jogait - hátrányos megkülönböztetést sejtetnek -, vagy egyszerűen csak érdektelenségről árulkodnak. Ezeket egy profi interjúztató elkerüli. Melléfogások, melyekért nem a jelentkezőnek kell pirulnia.

Egy-egy rosszul megválasztott – vagy nem a megfelelő hangnemben föltett - kérdéssel az interjúztató amellett, hogy kivívja a jelentkező ellenszenvét, az állásinterjú sikerét is veszélyezteti: elijesztheti a szakképzett munkaerőt. A cég hírnevének sem kedvez, ha a csalódott jelentkező széltében-hosszában terjeszti, hogy kellemetlen, vagy éppen semmitmondó kérdésekkel bombázták egy nívós vállalat felvételi beszélgetésén.

Hosszú monológ, szájbarágós kérdések

Az interjúztató könnyen abba a hibába eshet, hogy egy felvételi beszélgetésen – hogy oldott legyen a hangulat - túl sokat beszél, és indokolatlanul sokat árul el a cég elvárásairól, az ideális jelentkezőről, akit a vállalat keres. Ez kedvez a jelentkezőnek, mert válaszait kedvére alakíthatja, törekedve arra, hogy megfeleljen a cég követelményeinek. A válallat érdekeit tekintve azonban  hátrányos, ha a felvételi beszélgetést levezénylő kolléga szinte a jelentkező szájába adja a szavakat, mert nem derül ki, valójában milyen tulajdonságai vannak  a pályázónak, és megfelel-e a cég elvárásainak, vagy csak igyekszik minél jobb színben föltüntetni magát. Egy rövid bemutatkozás után a tárgyilagos, rövid kérdések a legcélravezetőbbek.

Humoros beszólások, pikáns megjegyzések

A viccek, anekdoták, szellemes megjegyzések villámgyorsan tévútra vezethetik a jelentkezőt, és kockáztathatják a felvételi beszélgetés sikerét, ezért ezeket mindkét fél részéről érdemes elkerülni. Ahhoz, hogy véletlenül se kerülj hasonló helyzetbe - ne légy a humor forrása, céltáblája – beszélj tagoltan, érthetően, és csak a felvételi beszélgetés célja lebegjen a szemed előtt, ne jópofizz az interjúztatóval! Szellemes megjegyzésekkel, célzásokkal ne akarj bevágódni nála, mert ezeknek nincs helye az állásinterjún.

Érdektelen kérdések, szerencsétlenkedő interjúztató

Az eldöntendő kérdéseknek nem sok haszna van a felvételi beszélgetésen. Ezek ugyanis, az egyszerű 'igen' vagy 'nem' válaszlehetőséggel szinte rákényszerítik a jelentkezőt, hogy semmit se áruljon el magáról, képzettségéről, szakmai tapasztalatairól. Érdemes mellőzni az ehhez hasonló kérdéseket: Van szakmai tapasztalata? Nem ez az első munkahelye? (Ezek az információk ugyis kiderülnek a jelentkező adatlapjáról.)

Meséljen a szakmai tapasztalatairól! Melyek voltak a legkellemesebb/legrosszabb tapasztalatai előző munkahelyén? Ha a kérdés így hangzik el, jó esély van rá, hogy a jelentkező plusz információkat is elárul magáról, munkához való hozzáállásáról, értékrendjéről, ezek pedig a munkáltató szempontjából - a felvételi beszélgetést értékelve - hasznosak lehetnek.

 
 
Érdemes elkerülni az általános, sablonos kérdéseket is - Hogy érzi magát ma? Miért jelentkezett az állásra? -, ezekre ugyanis az interjúztató csak a legritkább esetben kap értékelhető, egyedi választ. Ugyanez a helyzet a szájbarágós kérdésekkel. Fontosnak tartja a vállalati szabályok betartását?  Túlórázna, ha úgy hozná a sors? Segítene kollégájának, ha az tanácsatlan lenne, hogyan üssön nyélbe egy üzletet? Ezekre a kérdésekre a munkavállaló szempontjából csak egyetlen – igenlő - válasz létezik.

Tabu kérdések

Tabunak számít minden kérdés, amely többek között a jelentkező nemére, korára, nemzetiségére, vallási, faji hovatartozására, magánéletére, szexuális szokásaira vonatkozik, és így hátrányos megkülönböztetésre adhat okot. Számos vállalat kimondva, kimondatlanul is azokat a munkavállalókat részesíti előnyben, és szeretné soraiban tudni, akik egyedülállók, vagy családosak, ámde kisgyermek nélkül, hajlandóak akár rugalmas munkaidőben is dolgozni, nem okoz gondot nekik a túlóra, és egészségi állapotuk kitűnő, szinte sohasem betegek.

A jelentkezők adatlapján minden információ megvan: életkor, iskolák, előző munkahelyek, szakmai tapasztalatok, stb. Ami ezeken túlmutat - Kivel él együtt? Hány évig akar még dolgozni? Miért van öt gyereke? Milyen gyakran jár templomba? Hogyan vélekedik a feketékről, romákról? stb. - nem tartozik az állásinterjú tárgyához, éppen ezért ezeket nem is kell eltűrnöd, véleményedet - a kérdés jogosságát, és szükségességét illetően - nyugodtan mondd el!

(hvg)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr25187866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása