Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Önéletrajzírási hibák

2007.09.28. 17:50 | allaskereses | 1 komment

Címkék: önéletrajz önéletrajzírás

Az első iromány, ami a megcélzott cég munkatársához kerül, így különösen fontos, hogy milyen hatást érünk el. Látszólag könnyű önéletrajzot írni, ám itt is vannak buktatók, melyeket jó szem előtt tartani.
A magyar önéletrajzi szokások nagy mértéken az amerikai mintákhoz igazodnak. A kézzel írott összefüggő élettörténet már a múlté, manapság a tételes, strukturált életrajz számít etalonnak.
Nagy probléma az arányérzék hiánya

Az általánosan elfogadott cv a személyes adatokkal kezdődik és a hobbival zárul. Közötte a munkatapasztalat, az iskolai végzettség, a nyelvtudás és a számítógépes ismeretek fordulnak elő főcímként változó sorrenden.
Az önéletrajzok leggyakoribb hibája a terjedelem. Nem szabad túl hosszúnak, de túl rövidnek sem lennie, meg kell találni a helyes arányokat, különbséget kell tenni lényeges és lényegtelen információ között
Fontos a korábbi munkakör részletesebb leírása: nem elegendő a cég nevét és a pozíciót leírni, mert ez keveset mond.
Iskolai végzettségnél lényeges, hogy nappali vagy esti tagozaton végzett, miről írta a diplomamunkát.
Ha a munkavállaló konkrét pozícióra pályázik, javasolt a hirdetésben megfogalmazott elvárásokra és a hirdető cégre szabni az életrajzot, hangsúlyozva a kívánt végzettség, képesség, tapasztalat meglétét.
Mellékeljenek fényképet is a pályázathoz, illetve számítógépen elküldött életrajz esetén a jobb felső sarokba másoljanak be egy mosolygós, pozitív hatást sugárzó képet.

Az életrajz két oldalnál ne legyen hosszabb. Ha a pályázó valamit bővebben akar megfogalmazni, akkor azt a motivációs levélben megteheti.
A magyar pályázók a cv-írásban formailag, struktúrában az amerikai mintát követik, ám tartalomban van még mit behozni. A tanácsadó kezébe sok rosszul megírt, a pályázó korábbi munkájáról, képességeiről keveset mondó önéletrajz kerül.

Úgy tűnik, ezen a területen is van pótolnivalónk...

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr27179987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukackacska 2007.09.28. 20:35:53

A listához műszaki állásra pályázók esetében (sokszor más esetekben is) érdemes hozzátenni, hogy számítástechnikai ismeretek között MS Office, Excel, MS Word, stb. ismereteket feltüntetni nem igazán elegáns. Ez a tudás már minimum, hiánya nem is tételezhető fel. A bejegyzés sokszor azt mutatja, hogy az illető nem hallott egyéb szövegszerkesztő, táblázatkezelő, stb. programokról. Jobban mutat az "általános irodai alkalmazások" kitétel.
süti beállítások módosítása