Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

2007.10.01. 14:47 | allaskereses | Szólj hozzá!

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

„Meséljen magáról” – így indítanak az interjúk elején az esetek nagy többségében. Ilyenkor az interjút vezető HR-es szeme az „áldozatra” szegeződik, s a vele szemben ülő alany érzi, hogy a legkisebb rezzenéséből is fontos információkat olvas majd ki, amelyek jelentősen befolyásolják majd az állás megszerzésének esélyeit. Mit kell ilyenkor tenni és mondani, hogy bebizonyítsd, hogy te vagy az ideális jelölt?

Nem érdemes a születésedtől fogva elmesélni a teljes élettörténetedet, s nyugodtan kihagyhatod a hobbijaidat, illetve azt, hogy a gimnáziumban a színjátszókör tagja voltál. Szorítkozz a végzettségeidre és a tapasztalataidra. Tedd fel magadnak a kérdést: vajon mi az öt legfontosabb dolog, amit ez az ember tudni szeretne rólam?

„Mit gondol, öt év múlva mivel foglalkozik majd?” – hangzik az újabb kérdés. Ettől sokan zavarba jönnek, hiszen alighanem kevés olyan embert ismerünk, aki pontos tervvel rendelkezik arra nézvést, hogy egy fél évtized múlva mivel tölti majd a napjait. Az interjún arra kíváncsiak ezután, hogy vajon az a pozíció, amelyre jelentkezel, megfelel-e majd az igényeidnek. Emellett az sem megvetendő szempont, hogy milyen irányba szeretnéd tovább képezni magadat, illetve mely területek érdekelnek a legjobban. Az ábrándokat és az elrugaszkodott ötleteket itt is hagyd ki a képből, maradj meg a realitás és a profizmus talaján.

„Melyek azok a tulajdonságok, amelyek nélkülözhetetlenné teszik Önt a vállalat számára?” – egy újabb zavarba ejtő kérdés. A szakértők szerint ezzel a kérdéssel azt tesztelik, hogy az állásra jelentkező aspiráns kellően felkészült-e szakmai és emberi szinten egyaránt. Itt az alkalom, hogy kidomborítsd a fő erősségeidet, persze túlzások nélkül. Ne csak beszélj arról, hogy mihez értesz a legjobban, hanem mondd el, hogy szerinted ez a képzettséged, vagy tulajdonságod miként segíthet az adott pozíciót betölteni.

(hvg.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr62182457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása