Állást keresel? Innen indulj!

Vajon tudod, hogy hogyan kezdj neki az álláskeresésnek? Számtalan önéletrajz típus létezik... Hogyan viselkedj egy interjún...Milyen kérdések hangozhatnak el egy elbeszélgetésen...A testbeszéd fontossága...Miért kell a motivációs levél...Oszd meg tapasztalataidat...

Utolsó kommentek

Linkblog

Ajánló!!

Mentális gyakorlatok az állásinterjú előtt

2007.10.05. 17:50 | allaskereses | Szólj hozzá!


Izzadó tenyér, enyhén remegő térdek, el-elcsukló hang, félszeg mondatok – az álláskeresők többsége számára régi és kellemetlen ismerősök. Egy kis figyelemmel és önszuggeszcióval azonban legyőzhető az állásinterjúkat kísérő lámpaláz.


Természetes, hogy mindenki idegeskedik az állásinterjúk előtt, de egyes álláskeresők annyira zavarban vannak ilyenkor, hogy éppen emiatt teljesítenek mélyen képességeik alatt a beszélgetés során. Az efféle bizonytalanság főleg azokra jellemző, akik maximalisták és úgy érzik, nem engedhetnek meg maguknak még egy apró hibát sem.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a kezelhető mértékű drukk még akár lendíthet is az interjú során nyújtott teljesítményen, de ha túl magasra szökik a jelentkező vérnyomása, és a kelleténél jobban megizzad a tenyere, már jobb, ha figyel az önkontrollra. Ennek legfőbb trükkje, hogy nem szabad túlságosan felnagyítani az interjú jelentőségét. Aki úgy indul neki a beszélgetésnek, hogy csak a siker elfogadható, abban óriási feszültség halmozódhat fel, és megeshet, hogy emiatt tehetetlenül és összezavarodottan adja elő magát és nem lesz képes a megfelelő mértékben koncentrálni a beszélgetésre. A végeredmény, hogy a szükségesnél sokkal kevésbé meggyőző benyomás jön létre a hallgatóban.Ha túlságosan izgulós vagy, elképzelhető, hogy még az alapos felkészülés is visszaüt majd az interjún: előre megtervezett viselkedésűnek, modorosnak tűnsz majd, aki nem tud megfelelően reagálni egy szituációban spontán felvetődő kérdésekre, problémákra.

Az izgalom csökkentése
  • Az interjúk középpontjában az általad legjobban ismert téma áll: te magad .
  • Ha megfelelően felkészültél, máris előnyben vagy, hiszen többet tudsz beszélgetőpartneredről és cégéről, mint ő rólad.
  • Akik az interjúkat felveszik, tisztában vannak vele, hogy a jelentkezők izgatottak.
  • Nincs vesztenivalód. Az interjú előtt sem volt munkád, vagyis ha nem sikerül megszerezned a hőn áhított állást, egy szemmel sem leszel rosszabb helyzetben, mint előtte.

Aranyszabály, hogy mindenképpen hozz tető alá több állásinterjút, így nem fogod minden reményedet egyetlen beszélgetésbe belehelyezni. Sose konfrontálódj az interjúvolókkal, akármilyen feszült is vagy: ne rajtuk töltsd ki a felgyülemlett idegességet, inkább gondolj arra, hogy ők is emberek, és kezeld őket jó ismerősökként. A stressz csökkentésének másik módozata, ha megpróbálod függetleníteni magadat az előadásodtól. Az „előadás” itt szó szerint értendő: előzőleg gondold át, milyen az állásra jelentkező ideális pályázó, aztán próbálj meg ennek az ideálnak megfelelően viselkedni. Formáld meg a karaktert, akár egy színész, de azért tudd, hogy nem a Hamlet előadásán szerepelsz.Ha már ott ülsz a várakozóhelyiségben, még a fentiek betartása ellenére is izgatott leszel, s ez teljesen természetes. Idegességedet csökkentendő képzelj el egy szép, megnyugtató tájat, például egy holdfényes tengerpartot, és lélegezz mélyeket. Legalább tíz ilyen mély lélegzetvételt követően próbálj egy korábbi, pozitív interjúélményedre gondolni. Mindezt megtetézheted azzal, hogy a mély lélegzetvételeket követően jobb hüvelykujjaddal befogod a jobb orrlyukadat, és csak a balon keresztül veszel mély levegőt mintegy 25-30 alkalommal. Ezáltal egy kicsit lecsillapítod az érzelmekért felelős jobb agyféltekét. Ezután a szorongás hirtelen csökkenését veszed majd észre, és jóval kipihentebbnek, nyugodtabbnak fogod érezni magad az interjú során.

(hvg)

A bejegyzés trackback címe:

https://allast-okosan.blog.hu/api/trackback/id/tr4187312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása